چیزی که ما به عنوان پزشک یا متخصص زنان و زایمان در ایران می شناسیم، ترکیبی از رشته های زنان و زایمان است و در دنیا به آن OB-Gyn می گویند. ما نمی خواهیم در مورد تفاوت این دو تخصص زیاد وارد جزئیات شویم و با توضیح مسائل فنی پیچیده شما را آزار دهیم. بجای، ما می خواهیم مستقیماً به اصل موضوع نگاه کنیم. متخصص زنان کیست؟ من می خواهم توضیح دهم که او چه کاری می تواند انجام دهد. من سعی می کنم به طور مفصل توضیح دهم که چه زمانی خانم ها باید به متخصص زنان مراجعه کنند و دلایل این گونه مراجعه ها را توضیح دهم. همزمان، همچنین رابطه بین مراجعه به متخصص زنان و زایمان و مسائل مربوط به بارداری را توضیح خواهد داد. توقعات خود را بالا ببرید. زیرا در اینجا قصد داریم در مورد جزئی ترین موارد صحبت کنیم.
متخصص زنان کیست و چه تخصص دارد؟
اینها سوالات مهمی هستند که باید به آنها پاسخ داد. دانستن پاسخ این سوال به شما کمک می کند دقیقا بدانید چه زمانی باید به متخصص زنان مراجعه کنید.
متخصص زنان فردی است که در مسائل مربوط به دستگاه تناسلی زنان و بارداری تخصص دارد. چنین پزشکی می تواند بیماری ها و مشکلات مربوط به دستگاه تناسلی زنان را تشخیص و درمان کند.
وقتی از تخصص زنان صحبت می کنیم، باید بدانیم که اغلب در مورد اندام هایی مانند رحم، لوله های فالوپ، تخمدان ها و سینه صحبت می کنیم. در نتیجه تمامی بیماری ها و مشکلات مربوط به این اندام ها به متخصص زنان و زایمان مربوط می شود. در نظر داشته باشید که برخی از این موارد فقط مربوط به سلامت زنان است و اصلا مربوط به بارداری نیست. برخی از موارد دیگر فقط برای مشکلات بارداری و زایمان هستند و پزشکان متخصص زنان باید در هر دو مورد به زنان کمک کنند.
بسیاری از متخصصان زنان و زایمان ترجیح می دهند در یکی از این رشته ها کار کنند و وارد رشته دیگری نشوند. مثلاً برخی از پزشکان زن درگیر مسائل بهداشتی زنان هستند و کاری به مسائل مربوط به بارداری و زایمان ندارند. حتی ممکن است تعدادی از ماماها و متخصصان زنان و زایمان ترجیح دهند فقط در زمان زایمان طبیعی حضور داشته باشند و در عمل هایی مانند سزارین مداخله نکنند.
علاوه بر همه اینها، متخصصان ناباروری نیز داریم که سعی می کنند با استفاده از روش های مختلف از جمله IVF به پدر و مادر شدن زوج ها کمک کنند.
متخصصان سرطان زنان، متخصصان زنان و زایمان هستند که در زمینه هماتولوژی (انکولوژی) تخصص دارند و می توانند به افراد در شناسایی و درمان سرطان های زنان کمک کنند.
متخصص زنان و زایمان چه می کند؟
متخصصان زنان و زایمان وظیفه بررسی و درمان سلامت باروری و باروری زنان را بر عهده دارند. البته کار توسط متخصص زنان و زایمان با شرایط اولیه انجام می شود: مراجعه کننده از نظر جنسی فعال باشد یا درد و ناراحتی داشته باشد. بنابراین، اگر فرد از نظر جنسی فعال نباشد یا مشکل خاصی نداشته باشد، معمولاً کار متخصص زنان به یک معاینه ساده خلاصه می شود.
کارهایی که این پزشکان انجام می دهند شامل معاینه لگن، تست پاپ اسمیر، تست سرطان، راهنمایی و مشاوره جنسی و بارداری، درمان ناباروری و در نهایت، تشخیص و درمان انواع عفونت های واژن مانند عفونت های مخمری واژن است.
بیشتر مواردی که ذکر کردیم واضح و قابل درک است. اما احتمالاً معاینات لگن نیاز به توضیح دارد. در معاینات لگنی، پزشک سعی می کند اندام های تناسلی زن را به صورت بصری و فیزیکی معاینه کند. در این معاینات واژن، دهانه رحم، لوله های فالوپ، فرج، تخمدان ها و رحم بررسی می شود.
تشخیص اختلالات دستگاه تناسلی:
متخصصان زنان مشکلات دستگاه تناسلی را تشخیص و درمان می کنند. آندومتریوز (رشد بافت رحم در خارج از رحم)، ناباروری، کیست تخمدان و درد لگن مواردی هستند که متخصص زنان میتواند به شما در مقابله با آن کمک کند.
متخصص سرطان زنان:
متخصصان زنان می توانند به زنان مبتلا به انواع خاصی از سرطان مانند سرطان دهانه رحم، سرطان تخمدان و سایر انواع سرطان های مرتبط با دستگاه تناسلی کمک کنند.
تخصص های تحصیلی:
اما تعداد کمی از متخصصان زنان نیز در زمینه مامایی تخصص دارند، بنابراین در ایران معمولاً از اصطلاح عمومی زنان و زایمان (معادل OB-Gyn در انگلیسی) برای متخصصان زنان یا زنان استفاده می کنیم. پزشکان متخصص در زمینه باروری و ناباروری از نظر علمی و بهداشتی به زنان در زمینه آماده سازی قبل از تولد، آزمایش های بارداری، مراقبت های اولیه در دوران بارداری و در نهایت زایمان کمک می کنند.
چرا باید با یک پزشک یا تخصصی به نام متخصص زنان ادامه داد؟
مردان حتما بارها این سوال را از خود پرسیده اند و حضور چنین پزشکی را در ذهن خود زمینه ساز تبعیض جنسیتی می دانند. چرا ما متخصص زنان و زایمان داریم نه متخصص مرد؟ واقعیت این است که پزشکان زن بر اساس یک نیاز اولیه ایجاد شده اند و این نیاز هیچ ربطی به این واقعیت ندارد که نیمی از جمعیت جهان زن هستند. بلکه دلیل اصلی این امر ماهیت حساس و آسیب پذیر دستگاه تناسلی زنان است. میکروبها و باکتریها بهعنوان بخش داخلی دستگاه تناسلی زنان میتوانند وارد بدن شوند. این سوال از دو منظر مهم است: هم از نظر سلامت جسمانی زن و هم از نظر سلامت دستگاه تناسلی او. واژن به طور مستقیم به رحم و تخمدان ها متصل است. اگر آلودگی محیطی به طور طبیعی یا در حین رابطه جنسی وارد بدن زن شود، خطر آسیب به رحم و تخمدان و در نهایت سلامتی زنان وجود دارد.
از سوی دیگر، وجود تخمدان ها و رحم که قسمت های اصلی دستگاه تناسلی و بخشی از بدن زن هستند، نیاز به متخصص زنان را مورد تاکید قرار می دهد. تعجب می کنم که چرا این دو گروه زن هر ماه با پدیده ای به نام پریود سروکار دارند. دوره ای که برای برخی خانم ها آسان و برای بسیاری دیگر سخت است. قاعدگی خانم ها هر ماه به طور منظم و در روزهای خاصی از ماه اتفاق می افتد. یکی از دلایل نامگذاری آن فصلی یا ماهانه بودن آن است; یعنی مدام تکرار می شود. اما مشکل زمانی به وجود می آید که خانم ها با پریودهای نامنظم مواجه می شوند و نظم قاعدگی آنها به هم می خورد. این اصلا غیرعادی نیست و به دلایل زیادی برای بسیاری از خانم ها اتفاق می افتد. در چنین مواقعی، خانم ها باید با پزشک متخصص زنان مشورت کنند و سلامت خود را بازیابند.
یکی دیگر از دلایل مراجعه به متخصص زنان بیماری های مربوط به دستگاه تناسلی و تولید مثل زنانه است. بسیاری از بیماری ها سلامت زنان را تهدید می کند و از این رو وجود پزشک زن یک ضرورت است. سپس به بیماری های زنان می پردازیم.
متخصص زنان و زایمان می توانند به درمان چه بیماری هایی کمک کنند؟
تعداد بیماری هایی که زنان را تحت تأثیر قرار می دهد بسیار زیاد است. این موضوع نیاز به متخصص زنان را در بسیاری از موارد احساس می کند. در ادامه به بسیاری از بیماری ها و مسائلی می پردازیم که برای خانم ها بسیار مهم است و متخصص زنان می تواند به خانم ها در آنها کمک کند.
1: تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا همان کیست تخمدان که در ایران شناخته می شود، یکی از بیماری های نسبتا شایع در بین زنان در سنین باروری است. تخمدان ها مایعات کوچکی (فولیکول ها) تولید می کنند و توانایی خود را برای آزادسازی منظم تخمک از دست می دهند. در این بیماری که یک اختلال هورمونی است، زنان پریودهای نامنظم یا بیش از حد طولانی را تجربه می کنند. هورمون های مردانه (آندروژن ها) در زنان مبتلا به کیست تخمدان افزایش می یابد. بیمار پریودهای نامنظم، موهای زائد بدن، آکنه و چاقی را تجربه می کند. اگر این علائم را دارید، باید با متخصص زنان مشورت کنید.
2: انواع کیست تخمدان و فیبروم رحم
کیست و فیبروم یکی از بیماری هایی است که توسط متخصص زنان درمان می شود. رشد بافت های ناخواسته مانند این در دستگاه تناسلی می تواند درد و مشکلات زیادی را برای زنان ایجاد کند. موارد دیگر از جمله پولیپ دهانه رحم و واژن زیر مجموعه این بیماری ها هستند و توسط متخصص زنان درمان می شوند.
3: هیسترکتومی و بستن لوله ها
گاهی اوقات متخصص زنان به این نتیجه می رسد که در طی عمل جراحی به نام هیسترکتومی باید رحم، تخمدان ها و حتی دهانه رحم را جراحی و خارج کرد. در موارد دیگر بنا به درخواست بیمار یا به دلایل دیگر، بستن لوله ها توسط متخصص زنان و زایمان برای جلوگیری از باروری انجام می شود.
4: مشاوره قبل، حین و بعد از بارداری
این بیشتر مربوط به متخصصین زنان و زایمان است که در زمینه زنان و زایمان تخصص دارند. متخصص زنان و زایمان بدن بیمار را از جنبه های مختلف بارداری معاینه می کند و در مورد بارداری به او توصیه می کند. برخی از این توصیه ها مربوط به پس از زایمان و شیردهی است.
5: مشاوره سقط جنین
یکی از موضوعات مورد مناقشه در بسیاری از کشورها از جمله ایران است. اگر مادر و پدر به هر دلیلی از جمله نقص ژنتیکی جنین یا شرایط خاص مادر تصمیم به سقط بارداری بگیرند.
6: ناباروری، عقیمی و درمان آن
اگر بدون تلاش برای باردار شدن، داشتن رابطه جنسی منظم و استفاده از روش های پیشگیری از بارداری بارداری اتفاق نیفتاد، می توانید برای تشخیص و درمان علت آن با دکتر نیزایی مشورت کنید. حتی اگر زنی باردار شود و سقط ناخواسته داشته باشد، باز هم شاهد ناباروری هستیم. حدود 15 درصد از زوج ها این مشکل را تجربه می کنند. متخصصان زنان و زایمان به شما در بازیابی تخمک برای IVF کمک می کنند و همچنین می توانند به فریز کردن تخمک کمک کنند. هیستروسکوپی و هیستروسونوگرافی بخشی از کار متخصص زنان برای درمان ناباروری است.
7: تولد رحم
افتادگی رحم زمانی اتفاق می افتد که عضلات کف لگن ضعیف می شوند و دیگر قادر به تحمل وزن رحم نیستند. اتفاقی که می تواند منجر به نزول رحم از باز شدن واژن شود. این اتفاق برای خانم ها در هر سنی ممکن است رخ دهد و درمان آن بر عهده متخصص زنان است.
8: مشاوره پیشگیری از بارداری و گذاشتن و برداشتن IUD
یکی از کارهایی که می توانید برای آن از کمک متخصص زنان استفاده کنید، مشاوره در مورد پیشگیری از بارداری است. روش های مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد و پزشکان ترکیب آنها را برای زوجین توصیه می کنند.
آی یو دی (IUD) یکی از روش های خوب برای جلوگیری از بارداری است که استفاده از آن نیاز به کمک متخصص زنان دارد. گذاشتن و خارج کردن آی یو دی نیاز به کمک و تجربه یک متخصص زنان خوب دارد و می تواند جایگزین مناسبی برای سایر روش های پیشگیری از بارداری مانند کاندوم باشد.
9: کشیش جسمانی
رایج ترین آزمایشی که توسط متخصصین زنان برای تشخیص احتمالی سرطان دهانه رحم انجام می شود، تست پاپ اسمیر است. این آزمایش باید به صورت دوره ای و منظم توسط خانم ها انجام شود و راهی جز مراجعه به متخصص زنان وجود ندارد.
10: کولپوسکوپی
کولپوسکوپی روشی برای عکسبرداری از دهانه رحم با استفاده از یک آندوسکوپ به نام کولپوسکوپ است. این ابزار امکان دیدن داخل واژن و دهانه رحم را می دهد و با قدرت زیاد خود به متخصص زنان اجازه می دهد تا تمام عوارض طبیعی و غیر طبیعی را مشاهده کند.
11: یائسگی
یائسگی یکی از تغییرات طبیعی بدن زنان در سنین 40 تا 50 سالگی است. در دوران یائسگی هورمون های تولید مثل کاهش می یابد و زنان توانایی تولید مثل را از دست می دهند. به طور کلی اگر خانمی 12 ماه پریود نشده باشد نشان دهنده این است که او وارد پریود شده است. گرگرفتگی و خشکی واژن از علائم اصلی یائسگی هستند. اما مشکلات خواب در برخی از زنان پریود نیز دیده می شود. برای مقابله با این علائم و مقابله با یائسگی، باید با یک متخصص زنان خوب صحبت کنید و از او کمک بگیرید.
12: اندومتریوز
آندومتریوز یکی از بیماری های زنان است. در این بیماری، بافت (آندومتر) مشابه بافتی که به طور معمول در داخل رحم وجود دارد، در خارج از رحم شروع به رشد می کند. اندومتریوز معمولا در تخمدان ها، لوله های فالوپ و روده ها رخ می دهد.
علائم این بیماری معمولا درد شدید و پریودهای نامنظم است. اندومتریوز با هورمون درمانی یا جراحی که توسط متخصص زنان و زایمان انجام می شود، درمان می شود.
13: حاملگی خارج از رحم
حاملگی خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که یک تخمک بارور شده (که باید در داخل رحم شروع به رشد کرده باشد) به خارج از حفره رحم چسبیده و در آنجا رشد می کند. حاملگی خارج از رحم معمولا در لوله های فالوپ (که تخمدان ها را به رحم متصل می کند) رخ می دهد و به آن حاملگی لوله ای می گویند. پس از انجام تصویربرداری و آزمایشات لازم، پزشک روش درمان را تعیین می کند. این بیماری در مراحل اولیه با دارو قابل درمان است. اما در مراحل مزمن ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد.
14: بیماری های تناسلی
متخصص زنان و زایمان به شما خواهد گفت که آیا ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یا زگیل تناسلی دارید. همچنین، همین متخصصان واکسن HPV و پیشگیری احتمالی سرطان های مرتبط با HPV را پیشنهاد می کنند.
15: بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن اغلب توسط بیماری های مقاربتی (STDs) از جمله کلامیدیا ایجاد می شود. عفونت های دستگاه ادراری زمانی رخ می دهد که باکتری های مقاربتی به رحم، تخمدان ها و لوله های فالوپ می رسند. درد لگن و تب از علائم این بیماری است. در چنین شرایطی احتمال ترشحات واژن وجود دارد. متخصص زنان با تجویز آنتی بیوتیک مناسب این بیماری را درمان می کند.
16: اختلالات قاعدگی و اختلالات هورمونی
اختلالات قاعدگی یا پریودهای نامنظم ممکن است به دلایل زیادی برای زنان اتفاق بیفتد که در بالا به برخی از آنها اشاره کردیم. خانم ها می توانند برای مشاوره و درمان تمام این اختلالات و البته سایر بیماری های هورمونی (رشد موی سینه، عدم جذب مواد مغذی توسط بدن یا کاهش میل جنسی) به متخصص زنان مراجعه کنند. این موارد با آزمایش های هورمونی و اندازه گیری سطح استروژن، تستوسترون و کورتیزول مشخص می شود.
17: بیماری های شایع در زنان از جمله کم خونی
کم خونی یا خونریزی رحم به دلیل قاعدگی یکی از شایع ترین بیماری ها در بین زنان است. از نظر علمی ثابت شده است که میزان کم خونی با افزایش خونریزی قاعدگی افزایش می یابد. کم خونی و در نتیجه کمبود آهن می تواند باعث بی حالی، بی حوصلگی، کاهش انرژی و نشاط در زنان شود. متخصصان زنان و زایمان به زنان در این شرایط کمک می کنند و با تجویز دارو یا توصیه هایی برای بهبود رژیم غذایی زنان، از سلامت زنان حمایت می کنند.
18- بیماری ها و عفونت های مقاربتی
عفونت ها و بیماری های مقاربتی در اثر رابطه جنسی محافظت نشده ایجاد می شوند. البته فعالیت جنسی زیاد و داشتن شرکای متعدد می تواند احتمال ابتلا به چنین بیماری را افزایش دهد. اگر بیماری ها و عفونت های مقاربتی (STIs/STDs) دارید، می توانید با یک متخصص مشورت کنید
19: سرطان دهانه رحم و تخمدان
این قسمت یکی از سوالات متخصصین زنان و زایمان متخصص هماتولوژی می باشد. انکولوژیست های زن می توانند سرطان را تشخیص دهند و برخی از متخصصان زنان و زایمان نیز سعی می کنند بیماران را به سایر متخصصان ارجاع دهند.
متخصصان زنان در تشخیص و درمان انواع خاصی از سرطان مانند سرطان دهانه رحم، سرطان تخمدان و سایر انواع سرطان های مرتبط با دستگاه تناسلی به زنان کمک می کنند.
20: لابیاپلاستی
لابی پلاستی یک جراحی زیبایی زنانه است که برای شکل دادن و زیباسازی لابیای پایین (لابیا مینورا) یا لبه های داخلی واژن انجام می شود. اکثر متخصصین زنان و زایمان قادر به انجام این نوع جراحی هستند و از آنجایی که عمل مربوط به دستگاه تناسلی زنان است، گروهی از متخصصین زن هستند.
مراجعه به صفحه مقاله: https://payju.ir/content/لیست-پزشکان-متخصص-زنان-و-زایمان-در-شیراز