درب ضد حریق چیست؟
درب ضد حریق عنصری مهم و جزئی از سیستم حفاظتی ساختمان است که برای نجات افراد هنگام خروج از ساختمان، در محیط های پرخطر در نظر گرفته می شود. وظیفه اصلی این درب جلوگیری و تاخیر در گسترش آتش است.
لازم به ذکر است که انتشار دود خطرناکتر از آتش سوزی است و می تواند باعث مرگ شود، بنابراین درب ضد حریق از نفوذ دود به سایر مناطق جلوگیری می کند.
در اینجا به ویژگی ها، انواع و عملکرد واقعی آن خواهیم پرداخت.
درب ضد حریق کجا استفاده می شود؟
درب ضد حریق معمولاً در مکان هایی مانند موتورخانه، گاراژ و ... نصب می شود تا محیط های خطرناک را از سایر مناطق جدا کند. برای عملکرد بهتر، بهتر است دیوارها، سقف ها و ورودی ها نیز مقاوم باشند.
طبق مقررات داخلی کشور؛ از این درب ها در موسسات تجاری، هتل ها و برخی ساختمان های مسکونی استفاده می شود. بنابراین ابتدا باید قوانین داخلی ساختمان را بررسی کنید.
این نوع درب ها معمولا به عنوان درب داخلی استفاده می شوند اما بسته به کاربری مورد نظر ساختمان می توان از آنها به عنوان درب ساختمان نیز استفاده کرد.
تفاوت درب ضد حریق با درب معمولی چیست؟
شاید بپرسید درب ضد حریق چیست؟ بسته به جنس و نوع این درب ها؛ آنها توانایی مقابله با نفوذ آتش و دود را از 20 تا 240 دقیقه دارند. این مشکل به ساکنان ساختمان کمک می کند تا صحنه حادثه را ترک کنند.
مواد به کار رفته در این درب ها به آرامی می سوزند، علاوه بر این بین درب و چهارچوب درزگیر قرار می گیرد که در هنگام آتش سوزی اندازه آن بزرگ می شود و فضای خالی بین در و چارچوب را کاملا می پوشاند. در درب های نسوز این شکاف 4 تا 8 میلی متر است.
مقاومت درب های ضد حریق
اندازه مقاومت درب از کشوری به کشور دیگر متفاوت است و بر اساس مقررات داخلی هر کشور تعیین می شود. به عنوان مثال، کشورهای اروپایی و آمریکایی استانداردهای مختلف تست مقاومت در برابر آتش را برای درب ها دارند و تولید کنندگان باید گواهی تولید داشته باشند.
بنابراین در هنگام خرید علاوه بر استحکام درب باید به ارزش ها نیز توجه کرد.
درب های ضد حریق بر اساس زمان مقاومت در برابر آتش طبقه بندی می شوند. معمولاً 30، 60، 90 و 120 دقیقه است، مثلاً درهای استیل 4 ساعت مقاومت می کنند، درهای چوبی استحکام کمتری دارند، از 20 دقیقه تا یک ساعت است.
طبقه بندی درب های ضد حریق
این درب ها بر اساس مدت زمان مقاومت در برابر حریق به 6 دسته تقسیم می شوند.
در جدول زیر، پایداری درب به معنای قابلیت ایستادن و مقاومت درب به طور کلی و در برابر شعله است. در عین حال مقاومت درب به این معنی است که تمامی قطعات از جمله دستگیره در برابر حرارت بالا سالم می مانند. عایق نیز به معنای جلوگیری از نفوذ گرما است.
بهترین درب ضد حریق
می توان گفت بهترین نوع درب ضد حریق آن است که از نظر استحکام، دوام و عایق بودن عملکرد خوبی داشته باشد. با این حال، این بستگی به نیاز شما و هدف اصلی از نصب درب دارد. به عنوان مثال در برخی از صنایع که بیشتر در معرض آتش سوزی های جدی هستند، بهتر است درب هایی با مقاومت بالا در نظر گرفته شود. در این صورت از گسترش و گسترش سریع آتش جلوگیری شده و فرصت های بیشتری برای اطفای حریق وجود دارد.
انواع درب ضد حریق
این درب ها با ترکیب مواد مختلف و با توجه به مقاومت مورد نیاز ساخته می شوند. به طور کلی در ساخت آن از ترکیب شیشه، فولاد، چوب و آلومینیوم استفاده می شود.
1- درب چوبی نسوز
ضخامت این درب ها بین 44 تا 54 میلی متر بوده و معمولاً ساختاری تمام چوب دارند. در ساخت این نوع درب ها از تخته سه لا یا هسته کامپوزیت استفاده می شود. زیرا در برابر آتش مقاوم بوده و چگالی بالایی دارند. در اطراف هسته درب از انواع چوب لمینت یا ام دی اف استفاده می شود. علاوه بر این، فتیله های دود قرار داده شده در اطراف مانع از بین رفتن آتش و دود می شود.
به دلیل مقاومت کم این نوع درب ها نسبت به درب های شیشه ای و آهنی؛ بهتر است دیوارهای اطراف نیز نسوز باشند.
درب چوبی مقاوم در برابر آتش با رنگ و بافت چوب به زیبایی محیط می افزاید و معمولاً از چوب های رنگ روشن مانند راش، افرا و توس یا چوب های تیره مانند گردو و ماهون ساخته می شود. در این نوع درب ها می توان از دانه های چوب برای دادن زیبایی خاصی استفاده کرد.
شرکت رومک تولید کننده درب ضد حریق چوبی و انواع درب های چوبی و روکش چوب می باشد.
2- درب ضد حریق آهنی
این درب ها از آلومینیوم یا فولاد ساخته شده اند. لازم به ذکر است که درب ضد حریق آلومینیومی سبک بوده و برای درب های خارجی نیز مناسب است.
درب ضد حریق فولادی از مقاومت بیشتری نسبت به آلومینیوم برخوردار بوده و علاوه بر مقاومت در برابر حریق، از امنیت و دوام بالایی نیز برخوردار است. برخی از انواع این درب ها تا 4 ساعت مقاومت می کنند و شعله و دود را در اطراف نگه می دارند تا به اتاق های دیگر سرایت نکنند. در نتیجه مردم زمان کافی برای بیرون آمدن و خاموش کردن آتش دارند.
آخرین رنگ درب های فلزی می تواند پلی استر باشد.
3- درب شیشه ای نسوز
شاید باورش سخت به نظر برسد که شیشه ماده موثری برای جلوگیری از گسترش آتش و ورود آن به داخل است. با پیشرفت تکنولوژی، درب های شیشه ای به انتخاب خوبی تبدیل شده اند. نکته حائز اهمیت این است که شیشه های استفاده شده در این نوع درب ها باید غیر قابل اشتعال بوده و تست های ایمنی روی آن انجام شده باشد. باید گفت که این نوع شیشه در برابر حرارت و آتش شفاف می ماند و نور همچنان از آن عبور می کند.
درب های شیشه ای مقاوم در برابر حریق تا دمای 870 درجه سانتیگراد را به مدت 120 دقیقه تحمل می کنند، علاوه بر این، عایق حرارت و دود هستند، بنابراین جان مردم به خطر نمی افتد.
طبقه بندی درب های شیشه ای نسوز
درب های شیشه ای از نظر مقاومت در برابر آتش، گرما و دود به 3 گروه زیر طبقه بندی می شوند:
E: درب عایق حرارتی نیست و فقط در برابر انتشار شعله و دود محافظت می کند.
EW: علاوه بر مقاومت در برابر آتش، مقاومتی در برابر نفوذ گرما نیز دارد.
EI: بالاترین مقاومت در برابر آتش. نه تنها از گسترش شعله ها جلوگیری می کند، بلکه از ورود دود و گرما نیز جلوگیری می کند.
به عنوان مثال هنگام خرید درب شیشه ای نسوز با کدهایی مانند E30، E60، E120 مواجه می شوید. 30، 60 و 120 نشان دهنده مدت زمان عملکرد درب برای جلوگیری از نفوذ است. اساساً این زمان به ساکنین و افراد حاضر در ساختمان زمان کافی برای ترک محل می دهد.
حداکثر زمانی که درهای شیشه ای می توانند از عبور و گسترش آتش جلوگیری کنند 120 دقیقه است.
درب فایر شیشه ای یکی از گزینه های موجود است. این نوع درب ها قیمت کاملا مناسبی دارند و در عین حال زیبا به نظر می رسند. نکته قابل توجه درب های شیشه ای نشکن و نسوز این است که در برابر حرارت مقاوم هستند اما اگر در معرض باد یا آب سرد قرار بگیرند و دمای محیط به طور ناگهانی افزایش یابد ممکن است درب ترک بخورد. با این حال، این خرد شدن به صورت ذرات بسیار ریز رخ می دهد و خطری برای سلامت افراد نزدیک به وجود نمی آورد.
نصب درب ضد حریق
زیرا از این در برای جلوگیری از ورود آتش استفاده می شود; باید با دقت نصب شود تا با شکل مطابقت داشته باشد. به عبارت دیگر، نصب صحیح بر عملکرد درب هنگام آتش سوزی تأثیر می گذارد.
در حال ساخت؛ درب باید کاملاً در چهارچوب قرار بگیرد، روزنامه ها بدون مشکل نصب شوند و لولاها بررسی شوند. عموماً شرکت های تولیدی می سازند.
در خرید درب ضد ح
ریق به چه نکاتی توجه کنیم؟
برای اطمینان از عملکرد درب های ضد حریق با توجه به طبقه بندی و مقاومت آنها باید آزمایشی بر روی آن انجام شود. 5 مرحله اساسی برای آزمایش آتش به شرح زیر است:
1- درب های خریداری شده باید دارای گواهی فنی و گواهی سازمان آتش نشانی مبنی بر اصالت کالا باشد.
2- فاصله بین در و در هنگام بسته شدن درب باید از بالا و اطراف آن 4 میلی متر باشد. زیر در این شکاف تا 8 میلی متر است به عبارت دیگر نور نباید از زیر در بیاید.
3- آب بند دور درب باید به درستی و بدون آسیب نصب شود. همانطور که گفته شد سلول ها به گرما حساس هستند و در هنگام مشتعل شدن منبسط می شوند و از انتشار آتش و دود جلوگیری می کنند.
4- یکپارچگی و استحکام تمامی لولاهای درب بررسی شود.
5. در را تا نیمه باز کنید و بیرون نیایید درب باید کاملا بسته شود بدون اینکه گیر کند.
مشخصات فنی درب ضد حریق
زیرا این درب ها ویژگی های متفاوتی نسبت به درب های معمولی دارند. تجهیز درب به مواردی مانند یراق آلات و رنگ مخصوص در ضروری است. حالا ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که روی کدام نقاط تمرکز کنید؟ در زیر به بررسی مشخصات فنی و اجزای درب های نسوز می پردازیم.
لازم به ذکر است؛ اکثر تولیدکنندگان در این زمینه تمامی موارد زیر را در استانداردهای خود در نظر می گیرند. از طرف دیگر، اگر درب دارای استانداردهای مورد تایید آتش نشانی باشد، اجازه دهید
تجهیزات مقاوم در برابر آتش
اتصالات درب ضد حریق باید در برابر موارد زیر بسیار مقاوم باشند:
لولای درب های نسوز: لولاهای این درب ها برای ایمنی، امنیت و حفاظت از محیط زیست با توجه به الزامات باید دارای نشان CE باشند. در واقع می توان گفت که از درب ها باید به خصوص برای درب ضد حریق استفاده شود. ساختار این لولاها پوسیده نیست، انعطاف پذیر هستند و در دمای بالا ذوب نمی شوند، بنابراین ایمنی درب زیر سوال نمی رود.
از آنجایی که درهای ضد حریق سنگین هستند، معمولاً به 3 لولا نیاز دارند. از طرفی درب های معمولی کم جرم دارای 2 لولا هستند.
مشاهده متن کامل: https://baharidoor.com/product-category/fdoor/